Powered by Blogger.

Special Post : SELAMAT ADAU GAYOH

‘SELAMAT ADAU GAYOH’ yang bererti ‘SELAMAT HARI BESAR’ dalam bahasa melayu standard adalah hari perayaan bagi masyarakat Dusun di Brunei sama sepertinya Tahun Baru Cina yang diraikan oleh masyarakat Tiong Hwa. Tradisi boleh diertikan sebagai adat, kebiasaan dan kepercayaan yang turun menurun dari satu generasi kesatu generasi dalam apa jua kaum bangsa dalam sesuatu puak pada masyarakat kita. Dalam edisi blog saya kali ini, saya akan membawa anda untuk mengenali serba sedikit mengenai masyarakat kaum Dusun :

- Adau Gayoh adalah ‘Hari Besar’ bagi puak Dusun dan Bisaya. Diadakan pada setiap 1 mei setiap tahun dan berterusan sehingga tamat bulan mei.

- Pesta besar-besaran akan disambut dan dirai kan bersama dengan bangsa-bangsa lainnya.

- Biasanya diadakan selepas masyarakat Dusun menuai padi.

- Dalam pesta ini anda berpeluang menyaksikan persembahan-persembahan menarik seperti tarian tradisi puak Dusun,pameran kraf tangan yand dihasilkan sendiri,permainan alat-alat guling tangan dan jika anda bernasib baik ada akan dibawa turut serta memainkannya!

- Terdapat banyak tarian yang dipersembahkan antaranya Encayau, Temarok, Tarian Alai Parang, Tarian Alai Anding, Tak Catur Bunga Lamai, Kecapi, Imang-imang, Tapuk Pinang, Bekakung dan sebagainya. Setiap tarian mempunyai musiknya yang tersendiri.

- Anda juga mungkin berpeluang melihat cara-cara kehidupan orang-orang Dusun yang rajin bercucuk tanam dan bersawah.

- Pakaian tradisi bagi perempuan dan lelaki bersertakan alat-alat perhiasan

- Acara adat istiadat perkahwinan orang-orang Dusun juga berbeza dari puak-puak yang lain.

- Makanan tradisi dan seumpamanya.

Pakaian tradisi masyarakat Dusun yang diperagakan

Cantik dan menawan


Pakaian dan perhiasan tradisi puak Dusun


Selamat Adau Gayoh kepada semua puak-puak Dusun di Brunei. Jika anda ingin menyaksikan tarian tradisi puak Dusun dan ingin mengetahuinya dengan lebih lanjut, saya alu-alukan anda untuk datang ke:

SAMBUTAN JUBLI EMAS PAKATAN SANG JATI DUSUN DAN ADAU GAYOH SANG JATI DUSUN 2008

“The Brunei Dusun Welfare Association”

Pada : 04 hb Mei 2008 (Hari Ahad)

Jam : 8.00 pagi

Bertempat : Dewan Utama, Dewan persidangan AntaraBangsa, ICC

“Discovering the unique culture of Brunei Dusun”


Written by : Reza (My Sister)

Pictures taken by : Annan

Location : Kg. Batang Mitus, Tutong.

6 comments:

  1. Do you know of any facebook for the Sang Jati Dusun community only where the younger and older generation can interact with each other?????

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Nope.. I never came across of any fb for Dusun community... If it never exists I would recommend you to build one. =)

    Btw, Selamat Adau Gayoh to you. =)

    ReplyDelete
  4. Napa ku baru nampak post mu ane bob ah? btw, aku mau pic atas sekali ah. all the pics taken that particular day lah and masa kami Connie modeling time sambutan atu. Aku sekaping pun nada ahh! Grrrr!!!

    ReplyDelete
  5. Post ani yg post lama... last year dah.. Pic2 atu anan yg burn ke CD... if ko mau ada tu ara ku x msih.. hehe

    ReplyDelete
  6. mau mauu~~ bah. nanti ku ambil. sama program yg aku mau installer nya aritu. ada ku msg tu. ane aku kan exam bob. cuti ku ne. 3wks w/o internet. hahah. pi ada la x ku curi2 blogging. LOL.

    ReplyDelete

  © Blogger template Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP